Børnehuset Carlsvognen
Børnehuset Carlsvognen
Rahbeks Allé 19
1801 Frederiksberg C
carlsvognen@frederiksberg.dk
38 21 17 60
kontor; 38 21 17 61

Nyheder

Vi er stadig genhuset. Vi forventer at være tilbage i Carlsvognen til feb. 19

 

Mad- og måltidspolitik


I dette afsnit vil vi præsentere Carlsvognens mad og måltidspolitik. 

Mad og Måltidspolitikken er opdelt således, at der først kommer et afsnit om vores pædagogiske overvejelser og derefter fakta omkring hvilke måltider og forplejning vi tilbyder i Carlsvognen. Dernæst et inspirationsafsnit med "Den gode madpakke" og til sidst kommer Carlsvognens sukkerpolitik vedtaget af forældrebestyrelsen på baggrund af spørgeskemaundersøgelse blandt forældre i vuggestuen og børnehaven.

I Carlsvognen er det vigtigt, at børnene oplever det at spise som noget rart og trygt således at børnene får lyst til at deltage i måltidet. Det betyder at personalet i Carlsvognen har fokus på rammerne og stemningen omkring måltidet. I Carlsvognen betragtes mad som et tilbud. Børnene tvinges ikke til at spise, hvis de ikke er sultne eller de ikke kan lide den mad der serveres. Børnene bestemmer selv i hvilken rækkefølge maden spises. Personalet opfordrer barnet til at smage/holde igen/ spise lidt mere afhængig af det enkelte barns behov.

Vi oplever at madpakken har stor betydning for børnehavebørnene i Carlsvognen. Både som mad og følelsesmæssigt i forhold til at den repræsenterer et lille stykke hjemmefra – en forbindelse til forældrene. Vi blander os, hvis vi oplever, at madpakken har negativ indflydelse på barnets trivsel. En eventuel drøftelse vil altid foregå mellem barnets forældre og personalet.
Nogle børn er i perioder, så travlt optaget af at lege, at de glemmer at mærke efter at de er sultne. Det oplever vi særligt når børnene er med på busture hvor tiden flyver af sted. Derfor er personalet opmærksomme på at alle børnene får spist noget fra madpakken.

I vuggestuen har personalet fokus på barnets lyst til at sanse og udforske maden. Det er ok at børnene spiser med fingrene, at børnene føler, lugter til, maser og klemmer maden, for derigennem at sanse og forstå verden omkring sig ligesom mundmotorik, finmotorik og sprog udvikles.

I Carlsvognen ser vi sunde kostvaner som en forudsætning for børns trivsel både fysisk og psykisk.
I Carlsvognen har forældrebestyrelsen fravalgt frokostordningen for børnehavebørnene med virkning fra 1. juli 2014. Det betyder at børnene skal have medpakke med hjemmefra. Derfor har vi valgt at have et afsnit i vores mad og måltidspolitik, der er ment som inspiration til forældre og andre omkring "den gode madpakke".

Carlsvognens mål:
• At alle børn i Carlsvognen får en sund og varieret kost, i forhold til at de kan udvikle sig optimalt både fysisk, psykisk, socialt og motorisk.
• At rammerne omkring måltidet har den gode stemning i fokus.
• At vi tilbyder børnene mad og drikke, når vi oplever de er sultne eller tørstige.
• At børnene i Carlsvognen kender Carlsvognens struktur og rammer for måltidet, f.eks. hvem sidder hvor, hvornår er måltidet slut, hvordan dækker vi bord.

Personalets ansvar:
• Personalet er ansvarlige for at der er en tryg og god stemning omkring måltidet ift. ro og trivsel omkring måltidet.
• Personalet er nærværende og fysisk tilstede under måltidet – deltager og medinddrager børnene ved bordet i samtale omkring maden og andre emner der optager børnene. Vi tilstræber at der spises i mindre grupper.
• Personalet medinddrager børnene i måltidet ift. At selv at øse maden op, dække bord, rydde af bordet mv. i det omfang det er muligt.
• At personalet er opmærksomme på at alle børn i børnehaven får spist af madkassen eller der er taget mad fra til et vuggestuebarn der evt. sover under frokosten.
• Personalet guider børnene ift. at de lærer strukturen og rammerne omkring måltidet at kende
• At personalet på barnets stue går i dialog med forældre, hvis vi oplever at madpakken hjemmefra har negativ indflydelse på barnets trivsel.
• At personalet sikrer sig at alle børn vasker hænder inden alle måltider der indtages i Carlsvognen. I forbindelse med busture sikrer personalet sig at alle børn får renset hænder med vådservietter inden måltidet.

Hygiejne i forbindelse med måltider i Carlsvognen:
Personalet er meget opmærksomme på at alle børn vasker hænder inden (og efter) alle måltider der indtages i Carlsvognen. I forbindelse busture har vi altid vådservietter med som børnene bruger inden måltidet.

Forplejning i Carlsvognen:
• Min. 75% af kosten i Carlsvognen er økologisk og tager udgangspunkt i sundhedsstyrelsens anbefalinger.
På nuværende tidspunkt er forplejningen i Carlsvognen følgende:
Morgenmad: De børn der kommer mellem kl. 7.00 – 8.00 (fredag 7.15-7.50) kan spise morgenmad i det store hus. Morgenmaden består af friskbagte boller, mælk, havregryn og cornflakes.

Vuggestuens måltider: Ca. kl. 9.15 spiser vuggestuebørnene en lille "snack" (tvebakker/ skorper og lidt frugt) og drikker vand til.
• Kl. ca. 11.00 spiser børnene frokost. Vi bestræber os på at lave sund og varieret mad med udgangspunkt i primært økologiske råvarer.
• Kostsammensætningen er på baggrund af Sundhedsstyrelsens anbefalinger.
• Til frokost drikker børnene vand til maden.
• Ca. kl. 14.00 spiser vuggestuebørnene eftermiddags mad. (f.eks. boller, brød, koldskål m.m. samt frugt og grønt)
• Til eftermiddags maden drikker børnene mælk.
• Madplan for hver uge hænger i køkkenet og en i vuggestuen i vindfanget.

Børnehavens måltider:
Frokost: I børnehaven har børnehavebørnene deres egen madpakke med hjemmefra. Børnene drikker vand til frokost. Vi opfordrer forældre til at overholde sundhedsstyrelsens anbefalinger i forhold til at tilberede en sund og god madpakke, samt respektere Carlsvognens sukker politik. Vuggestuebørn der går på Carlsvognens småbørnsstue får fuld forplejning ,indtil den 1. i den måned barnet fylder 2 år og 10 måneder.
Eftermiddagsmåltid: Børnehavebørnene har deres egen eftermiddags mad og frugt med. Til eftermiddags mad drikker børnene vand. Inspiration til et godt eftermiddagsmåltid for børnehavebørn kan ses på en af de nævnte hjemmesider.
Fælles for hele huset er:
• At der kun ved helt særlige lejligheder serveres saftevand.
• Er der fødevarer dit barn ikke kan tåle, så gør os opmærksom på det. Skriv det på barnets kartotekskort og snak med personalet på barnets stue.
• Vi kan ikke imødekomme at lave specialkost til dit barn i vuggestuen, med mindre det er fødevarer dit barn ikke kan tåle på grund af allergi. Lægeerklæring skal fremvises.
"Den gode madpakke": retningslinjer for og forslag til hvordan den sunde madpakke kan se ud.

Madpakken bør indeholde fem ting:
• Grønt: gnavegrønt(stave), salat eller pålæg
• Brød: helst rugbrød eller groft brød
• Pålæg: Kød, ost eller æg
• Fisk: mindst en slags fiskepålæg
• Frugt: det friske og det søde

Ideer til "den gode madpakke":
• Mos torskerogn og avocado sammen og smør to halve.
• En halv med makrel. F.eks. røget makrel / makrel i tomat.
• En halv æggemad.
• En halv med figenpålæg eller lignende
• Et par skiver agurk og tomat til madderne. Lægges ved siden af for friskheds skyld
• Skær gulerødder, peberfrugt, rå rødbede og selleri ud i let håndterbare stave
• Lav dip til grøntsags stavene evt. bestående af en del cremefraiche, en del hytteost, evt. finthakket agurk lidt koriander eller purløg, salt og peber
• En banan og nogle sukkerærter
• Der bør kun bruges smør på de madder, hvor pålægget ikke af sig selv kan sidde fast

Madpakken kan kræve lidt planlægning, da det kan gøre den mere tilgængelig og nemmere at tilberede. Tænk derfor madpakken ind når du handler ind. Det kan f.eks. være rester fra dagen før, tørret frugt og nødder. Indpakningen er også vigtig, både for syns og indbydelsens skyld, madpakken skal kunne holde til at komme frem flere gange i løbet af dagen og madderne skal ikke blandes sammen under transport.
Det er vigtigt at madpakken vækker appetitten. Den skal være tiltalende og let at spise. Børn tiltales også af farver her er frugt og grøntsager især farverige.

Hjemmesider til inspiration:
Frugtfest.dk
Altomkost.dk
Sst.dk (Sundhedsstyrelsen)
Fødevarestyrelsen.dk
Madpakkeservice.dk
Hjerteforeningen.dk ( har bl.a. udgivet kogebøger" det er sjovt at lave mad" med inspiration til sjov, sund og indbydende madpakker, mellemmåltider m.m.)